💠مانع بهرهبرداری ما از رحمت الهی
💠مانع بهرهبرداری ما از رحمت الهی
و مانع باور ما نسبت به رحمت خدا چیست؟ گناه ما و بدیهای ما! آدمخوبها معمولاً بهخاطر خوبیهایشان عُجب و غرور پیدا میکنند و از رحمت خدا بر نمیدارند(عُجب و غرور مانع میشود که انسان به رحمت خدا احساس نیاز پیدا کند) گنهکارها هم بهخاطر بدیهایشان از رحمت خدا مأیوس هستند!
📌خودِ گناه با انسان کاری میکند که از رحمت خدا مأیوس شود؛ اما مکانیزمش چگونه است؟ چرا آدم در اثر گناه مأیوس میشود؟ دو عامل مؤثر وجود دارد؛ یک عامل بیرونی و یک عامل درونی.
💠عامل بیرونی(ابلیس): تا انسان گناه میکند ابلیس بلافاصله انسان را مأیوس میکند و میگوید: «تو الان میخواهی عذرخواهی کنی؟! تو همین الان گناه کردی! فایده ندارد؛ چهکسی الان تو را تحویل میگیرد؟! من که چشمم آب نمیخورد! تو که جاهل نبودی و گناهت از سرِ جهل نبود…»
📌تازه این یأس بعد از هر گناه، یأس حداقلی است. یأس حداکثری این است که بگوییم: «تو یک عمر، خراب زندگی کردهای، حالا در همین شبهای ماه رمضان میخواهی همۀ آن گناهان و خرابیهای گذشتهات را درست کنی و مثل آیتالله بهجت بشوی! اینکه نمیشود!» این یأس از رحمت حضرت حق در اثر گناه است!
💠عامل درونی(تکبر): غیر از ابلیس یک عامل دیگر هم وجود دارد که باعث میشود انسان در اثر گناه، از رحمت خدا مأیوس شود و آن تکبر است.
📌وقتی آدم گناه میکند در اثر چه چیزی گناه میکند؟ به یک عبارت میتوان گفت که گناه و معصیت در اثر تکبر است! این هم صرفاً یک مقولۀ دینی و معنوی نیست؛ یعنی خیلی از اوقات اشتباهاتمان در اثر تکبر و غرور است! مثلاً اگر در آزمایشگاه، یکذره دچار غرور بشوی، یکدفعهای آزمایش را خراب میکنی، یکدفعهای یک دقت علمی را کنار میگذاری. یا وقتی داری کار پژوهشی میکنی، اگر باد به غبغبت بیافتد، علمت خراب میشود!
💠چرا معصیت خودبهخود آدم را از رحمت خدا مأیوس میکند؟ چون اصلاً معصیت-در یک کلمه- در اثر تکبر است؛ «تکبر در مقابل حق» یا تکبر در مقابل خدا (حق اعم از خدا و هر حقیقت دیگری) گناه ابلیس ناشی از چه بود؟قرآن میفرماید: «ابا و استکبر» ابا کرد و استکبار ورزید!
📌دائماً علفهرزۀ تکبر در دل انسان رشد میکند و فلسفۀ نماز هم همین است؛ برای از بین بردن تکبر است «فَرَضَ اللَّهُ…الصَّلَاةَ تَنْزِيهاً عَنِ الْكِبْر» (نهجالبلاغه/حکمت252)
💠گناه در اثر تکبر است؛ وقتی که تکبر در گناه متجلی شد، ریشۀ آن در وجود انسان قویتر میشود. از سوی دیگر، طلب مغفرت و رحمت خدا تواضع میخواهد، لذا معلوم است کسی که با انجام گناه، تکبر خودش را تقویت کرده، نمیتواند از خدا طلب رحمت و مغفرت کند.
📌چرا آدم وقتی گناه میکند، بعدش نمیتواند از خدا طلب مغفرت و رحمت کند و استغفار برایش سخت میشود؟ چون انسان در اثر قُدی(تکبرش) گناه میکند و بعد از گناه هم قُدتر میشود و تکبرش تقویت میشود. از طرف دیگر، استغفار هم «کوچکی» میخواهد، طلب مغفرت، گدایی و تمنای رحمت خدا، یکمقدار کوچکی میخواهد، لذا کسی که بعد از گناه، قُدتر (متکبرتر) شده، نمیتواند استغفار کند!
🚩مسجد امام صادق(ع)- ۹۷.۰۳.۰۶
📢صوت در :
@Panahian_mp3
@Panahian_text