دوشنبه , دسامبر 23 2024

⚫️ حضرت ابوطالب؛ بزرگترین حامی پیامبر اسلام(ص)

⚫️ حضرت ابوطالب؛ بزرگترین حامی پیامبر اسلام(ص)

✅عبدمناف بن عبدالمطلب، عموی پیامبر و از بزرگان مکه و بنی‌هاشم بود که با کنیه ابوطالب شناخته شده است. وی شاعری توانا و برجسته بود. ایشان پس از وفات پدرش، عبدالمطلب سرپرستی برادرزاده اش حضرت محمد(ص) را برعهده گرفت.
روایت شده که جناب عبدالمطلب حجتی از حجج الهی و ابوطالب وصی او است. حضرت ابوطالب را جزء دائره اصطفائیه (برگزیده خداوند) دانسته‌اند که ناشناخته مانده است. سزاوار نیست که از ایشان جز به عنوان حامی پیامبر(ص) یاد شود چرا که با گفتار و رفتار خود، پیامبر(ص) را پشتیبانی کرد.

🔹برخورد اولیه‌ با‌ دعوت پیامبر (ص)
نخستین آگاهی حضرت ابوطالب از دعوت، زمانی بود که پیامبر(ص) و علی(ع) را در حال نماز خواندن دید و از این مراسم جویا شد. با شنیدن اعتقادات پسرش علی(ع) گفت: «او (پیامبر) تو را جز به سوی خوبی راهنمایی نمی‌کند پس با او همراهی کن».
نقل شده زمانی که پیامبر(ص) قصد داشتند تا دعوت را آشکار کنند؛ عباس عموی پیامبر(ص) گفت: «میدانی که قریش نسبت به تبار پدری تو حسودترین مردمان هستند … به عمویت ابوطالب نزدیک شو که بزرگترین عموهایت است و اگر او تو را یاری ندهد تو را فرونخواهد گذاشت و به دست دشمن نخواهد سپرد»

🔹مقابله‌ با‌ تهدیدها
با آشکار شدن دعوت، سختگیری ها بسیار شد. بزرگان قریش سه مرتبه نزد حضرت ابوطالب رفتند و از ایشان درخواست کردند تا مانع دعوت پیامبر(ص) شود.
در مرتبه اول با گفتاری مسالمت آمیز، قریشیان را مجاب کرد. در مرتبه دوم که قریش خواهان تسلیم کردن پیامبر(ص) شدند، فرمود: به خدا سوگند او را تسلیم نخواهم کرد و در مرتبه آخر قریشیان پیشنهاد کردند تا پیامبر(ص) را با عماره بن ولید مخزومی، جوانی با ذکاوت و زیبا مبادله کند که با سرودن اشعاری برآشفتن خود را نشان داد.

🔹محبت به پیامبر (ص)
ابوطالب محبت شدیدی نسبت به پیامبر(ص) داشت. هرگاه به سفر تجاری می‌رفت پیامبر(ص) را نیز همراه خود می‌برد. در خوراک و پوشاک پیامبر(ص) را بر همه خاندانش مقدم می‌داشت. هرگاه رسول خدا در رختخوابش می‌خوابید، حضرت ابوطالب پس از آنکه همه می‌خوابیدند، به آرامی پیامبر(ص) را بیدار می‌کرد و جای ایشان را تغییر می‌داد تا مشرکان نتوانند به جانشان آسیب برسانند.

🔹ترس‌ قریش از ایشان
قریش از حضرت ابوطالب می‌ترسید و احترامش را نگه می‌داشتند و تا زمانیکه ایشان زنده بود، خطر جدی رسول خدا را تهدید نمی‌کرد. پس از وفات حضرت ابوطالب، آزار و اذیت‌های قریش نمایان شد و تا جایی پیش رفتند که پیامبر(ص) سال وفات ایشان را عام الحزن نامیدند. روایت شده جبرئیل هنگام درگذشت جناب ابوطالب بر پیامبر(ص) نازل شد و گفت: «از مکه خارج شو که یاوری در این شهر نداری»

🔹ایمان ابوطالب
با وجود شواهد بسیار مبنی بر ایمان حضرت ابوطالب، هدف از طرح آن را باید در مسائلی دیگر جست و جو کرد.
احتمالا هدف از طرح این بحث بدبین کردن مردم نسبت به حامی اول اسلام و منحرف کردن از مسیر اسلام و نیز تخریب چهره امام علی(ع) از سوی امویان است.

🔹شعب‌ ابی‌طالب
حضرت ابوطالب از جمله افرادی بودند که با در اختیار گذاشتن سرمایه‌های مادی و معنوی، تاثیر مهمی در حفظ اسلام داشت. مسلمانان در سال هفتم به اجبار در منطقه ای که بعدها شعب ابی‌طالب نام گرفت، سکنی گزیدند چرا که سران قریش پیمانی مبنی بر پرهیز از رابطه تجاری، اقتصادی و اجتماعی بنی‌هاشم و بنی‌مطلب و عموم مسلمانان بستند. مسلمانان تا سال دهم که بواسطه خورده شدن عهدنامه توسط موریانه پیمان نقض شد، در محاصره باقی ماندند. سخت ترین دوران زندگی پیامبر(ص) همین محاصره کفار است که اگر حمایت ابوطالب نبود، اسلام در خطر می‌افتاد.

🔹آخرین سفارش ابوطالب
هنگامی‌که زمان فوت حضرت ابوطالب رسید، بزرگان قریش نزد ایشان گرد آمدند. ایشان گفتند: «من شما را سفارش می‌کنم که با محمد(ص) نیکو رفتار کنید زیرا او امین قریش و راست­گوی عرب است؛ و حائز تمام کمالات است؛ آیینی آورد که دلها بدان ایمان آورد»

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بمناسبت ۲۶ رجب، وفات حضرت ابوطالب

@Fares_ir

 

دیدگاهتان را بنویسید