جمعه , نوامبر 15 2024

🔴 مصائب پیامبر(ص) در راه حفظ دین

🔴 مصائب پیامبر(ص) در راه حفظ دین

✅ پیامبر(ص) ۱۳ سال دین اسلام را در مکه تبلیغ کردند و در راه حفظ دین با مشکلات عدیده‌ای همچون فشار و آزار مشرکان مواجه شدند؛ لذا با فراهم شدن زمینه، تصمیم به هجرت به یثرب (مدینه) گرفتند. دشواری‌های مسیر پیامبر(ص) شامل دو دوره دعوت نهانی و دعوت آشکار بود.

💠 رهبری و هدایت‌گری یک جامعه ویژگی‌هایی را می‌طلبد تا در موقعیت‌های گوناگون از آنها بهره ببرد.
از آنجا که نبوت انبیاء مسیری سخت و دشوار است؛ خداوند پیامبر(ص) را با استعدادهای بسیار و مجموع کمالات آفرید و برای رهبری انتخاب کرد.
در سوره توبه آیه ۱۲۸ علاقه بسیار پیامبر(ص) برای هدایت بشر به صراحت ذکر شده است. «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ؛ یقیناً پیامبری از جنس خودتان به سویتان آمد که به رنج و مشقت افتادنتان بر او دشوار است، اشتیاق شدیدی به [هدایتِ] شما دارد، و نسبت به مؤمنان رئوف و مهربان است»

✅ در دوره دعوت نهان که ۳ سال به طول انجامید، پیامبر(ص) مخفیانه با افراد ارتباط برقرار می‌کردند و همین امر سبب شد تا بیش از ۴۰ نفر دین جدید را بپذیرند و هسته هدف اصلی برای ارتباطی وسیع‌تر ایجاد شود.
کفار در این دوره اخبار مربوط به دعوت پیامبر(ص) را نادیده می‌گرفتند و انچنان احساس خطر نمی‌کردند چرا که دعوت غیرعلنی بود و تنها افراد لایق به دین جدید فراخوانده می‌شدند.
البته امرِ دعوت به دین سابقه نیز داشت. گفته شده زمانی که ابوسفیان خبر دعوت پیامبر(ص) را شنید، گفت: «شعله ادعای او نیز مانند دعوت ورقه و امیه به زودی خاموش خواهد شد»

✅ در دوره دعوت آشکار و احساس مشرکان از خطرات احتمالی، مشکلات بسیاری برای پیامبر(ص) به وجود آمد:

🔹 فشارهای مشرکان
عربستانِ پیش از اسلام به صورت قبیله‌ای اداره می‌شد و قبیله مهمترین رکن تصمیمات به حساب می‌آمد؛ از این رو اولین برخورد مشکران با پیامبر(ص)، فشار بر رئیس قبیله یعنی حضرت ابوطالب بود که در این امر ناکام ماندند و با حمایت همه جانبه حضرت ابوطالب از پیامبر(ص) مواجه شدند.

🔹 وسوسه و پیشنهاد
دعوت پیامبر(ص) ارتباط مستقیمی با شخصیت ایشان دارد که بسیار صبور و بردبار بودند. مشرکان برای متوقف کردن دعوت از هر وسیله‌ای سود می‌جستند.
آنان به پیامبر(ص) پیشنهاد منصب، ثروت و هدایا دادند تا از این راه بتوانند حضرت را از ادامه مسیر منحرف کنند اما پیامبر(ص) با بردباری جلوی آنها ایستادند و همه پیشنهادات را رد کردند و فرمودند تنها سخن من این است که به یگانگی خدا اعتراف کنید.
مشرکان حتی به پیامبر(ص) پیشنهاد دادند که دین آنها را بپذیرد و متقابلا آنان نیز پذیرای دین پیامبر(ص) باشند.
آنان گفتند: «تو یک سال خدایان ما را پرستش کن، یک سال هم ما خدای تو را عبادت می‌کنیم. در این صورت هر کدام بر حق باشیم دیگری هم نصیبی از حق برده است»
هدفشان از این پیشنهاد، ایجاد شک در مسیر پیامبر(ص) بود. پیامبر(ص) بر یقین خود باقی ماندند و پیشنهاد آنان را رد کردند و نگذاشتند که در مسیر حق و درست که از وحی نشأت گرفته بود، تردیدی ایجاد شود.

🔹 سخریات و ‌ناسزاگویی
گام بعدی مشرکان استفاده از ابزار تمسخر و استهزاء بود تا بدین وسیله از تعداد پیروان پیامبر(ص) بکاهند.
آنان در این راه به جهت وارد کردن فشار روانی از هیچ کوششی دریغ نکردند. اسامی استهزاءکنندگان در کتاب‌های تاریخی ثبت شده است.
نحوه اجراء سخریات یا به صورت عملی بود مثل ماجرای ابولهب بود که بر روی پیامبر(ص) خاک ریخت، یا با زبان شعر بود مانند ابوسفیان بن حارث که با شعر پیامبر(ص) را هجو می‌کرد، یا به صورت کلامی بود هچون اسود بن عبدیغوث که می‌پرسید: «ای محمد امروز از آسمان با تو سخن گفته شده است؟»
بنا به گزارش سیره‌نویسان، سخت‌ترین روز برای پیامبر(ص) روزی بود که از خانه بیرون آمدند و با افرادی از قریش مواجه شدند که برای مقابله با ایشان، حضرت را با نام “ساحر” خطاب می‌کردند. هرکسی ایشان را دید، گفت: ای ساحر!
این رفتار، پیامبر(ص) را بسیار ناراحت کرد. در پی این رفتار قریش بود که سوره مدّثّر نازل شد.

❇️ دعوت به سوی حق و تبلیغ دین، امری بسیار دشوار است و در این مسیر سختی‌های متنوعی وجود دارد چرا که بشر همواره از اینکه خود را از خودخواهی برهاند تا به حق برسد، خودداری می‌ورزد.
با مطالعه سیره پیامبر(ص) روشن می‌شود که پیامبر(ص) هیچ‌گاه از اصول و ارکان دین عقب‌نشینی نکردند و با پایداری در برابر سختی ها، دین را حفظ کردند.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بمناسبت سالروز بعثت پیامبر اکرم (ص)

@Fares_ir

 

دیدگاهتان را بنویسید